T.C.

.

14 Mart Tıp Bayramı Kutlaması

Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Tıp Bayramını Hastanemizde Çocuklarla Kutluyor

Kutlamanın çocukların hastane fobilerini yenmek açısından önemli olduğunu söyleyen Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Güven Bektemür, organizasyondaki en önemli amaçlarının,  çocuklara hastaneleri ve doktorları sevdirmek olduğunu belirtti.  Uzm. Dr. Bektemür, geçmişten, günümüze en itibarlı meslekler arasında kabul edilen doktorluk mesleğinin gelecekte de itibarını koruyan meslekler arasında yer alacağını kaydederek, “Doktorluk hala çocuklar arasında en popüler mesleklerin başında yer alıyor.

Bir grup çocuğa ‘Büyüyünce ne olacaksınız?’ diye sorulsa bir kısmı mutlaka ‘Doktor olacağım’ der. Bu organizasyonla birinci amacımız bu itibarı pekiştirmektir. İkinci amacımız ise; çocuklarımızdaki hastane ve beyaz önlük korkusunu azaltmaktır. Bildiğiniz gibi çocuklar hastanelerden canlarının acıyacağı korkusuyla, iğne olacakları korkusuyla uzak durmaya çalışırlar. Bunda yetişkinlerin, özellikle anne babaların rolü büyüktür. Çocukların cezalandırmak için “Bu teyze hemşire iğne yapar sonra” diyerek bu korkuyu körüklemektedir. Oluşturduğumuz stand ve animatörlerle bu korkuyu yenmeyi, hastanelerin aynı zamanda eğlenebilecekleri bir yer de olduğunu göstermek istedik” şeklinde konuştu.

Tıp Bayramı’nın tarihçesi hakkında

Tıp Bayramı, her mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günüdür.

14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.

Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılmaktadır. Örneğin ABD'de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan'da ünlü doktor Bindhan Chandra Roy'un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü "Doktorlar Günü" olarak kutlanır.

Eyüp Devlet Hastanesi